Wie met andere huurders in een pand van een woningcorporatie zit, of een koopwoning heeft met een Vereniging van Eigenaren, kan niet zomaar zelf aan de slag met zonnepanelen. Maar collectief zonnestroom opwekken en die vervolgens individueel verbruiken en verrekenen met de energiemaatschappij is wel mogelijk.
Dat meldt Energiebusiness.nl.
Een zonnestroominstallatie van de gebouweigenaar en huurders die de opgewekte stroom individueel verbruiken én verrekenen met energieleveranciers. De Amsterdamse startup LENS is druk bezig om dit concept te vermarkten.
Initiatieven voor collectieve lokale opwekking van duurzame energie zijn niet eenvoudig van de grond te krijgen. Tegelijk beschikken woningcorporaties en vele Verenigingen van Eigenaren over een enorm areaal van plat, collectief dak, met uitstekende mogelijkheden voor zonnepanelen. Daar speelt LENS op in.
Zonnepanelen: collectieve investering en individueel verrekenen
Deze week wordt de zonnestroominstallatie van het wooncomplex Louise Wenthuis van woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam in gebruik genomen. Stadgenoot heeft bijna 350 duizend euro geïnvesteerd in de installatie, die bestaat uit 432 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 115 duizend wattpiek en een te verwachten opbrengst van ongeveer 100 duizend kilowattuur per jaar.
De installatie wordt niet zoals gebruikelijk op de stroomvoorziening van het gebouw aangesloten, maar verdeeld over alle individuele aansluitingen, achter de meters van alle 171 sociale woningen van het gebouw. De installatie is zo gekozen, dat op jaarbasis geen stroom wordt teruggeleverd aan het net.
Voor het rekenmodel is dit laatste van belang: als alle opgewekte stroom direct door bewoners verbruikt wordt, kunnen deze ook alle zonnestroom individueel met hun energieleverancier verrekenen, tegen ruim 22 cent per kilowattuur. Voor de opgewekte stroom vraagt Stadgenoot een vergoeding per kilowattuur die ruim onder dit bedrag ligt, zodat huurders een financieel voordeel genieten. Met het model van ”Herman – De Zonnestroomverdeler” worden allerlei juridische problemen en praktische horden in één keer weggenomen.
Amsterdamse startup
Voor initiatiefnemer Christiaan Brester van het in 2012 opgerichte bedrijf LENS loopt het storm. “We zitten in een hockeystickgrafiek,” zegt hij lachend. Behalve de woningcorporaties hebben vooral Verenigingen van Eigenaren interesse. “Met het concept verdelen we stroom van een gedeeld dak over de elektriciteitsmeters van bewoners die mee willen doen. Zo krijgen ze samen de hoogste vergoeding voor de collectief opgewekte zonnestroom.”
De stroomverdeler Herman is geen kastje dat vanaf de plank geleverd wordt. “Wij zijn eigenlijk een duurzame projectontwikkelaar en leverancier van complete installaties. We bieden één oplossing, inclusief advies en juridische begeleiding, en voeren het werk uit met onze partners.”
De problematiek van eigenaar enerzijds en huurder anderzijds is ingewikkeld en LENS beschikt naar eigen zeggen over de juiste modellen voor bijvoorbeeld de statuten van een Vereniging van Eigenaren. “Ook helpen wij bij besluitvorming. Dat zijn processen die zich over meerdere jaren kunnen uitstrekken.”
Slimme stroomvoorziening
Per complex bekijkt LENS welke toepassing het beste ingezet kan worden. “We voorzien pv-installatie van een stuk intelligentie waardoor de verdeling van de elektriciteit gestuurd kan worden.” Soms wordt een systeem voorzien van één voedingslijn met decentrale sturing, soms wordt gekozen voor centrale sturing, met een voeding per aangesloten woning. “Het is maatwerk waarin we voorzien, ook door toekomstige oplossingen nu al voor te bereiden om in te passen, zoals lokale opslag met accu’s.”
Momenteel ontwikkelt het bedrijf mogelijkheden om naast de aanbodsturing, het verdelen van de opgewekte stroom over aangesloten woningen, ook de vraagsturing te integreren. Dit houdt in dat de wasmachine gaat draaien op een moment dat dit voor de verhouding van vraag en aanbod het meest gunstig is.
Meedoen mag, maar hoeft niet
Bewoners bepalen zelf of zij deelnemen, of niet. Het systeem ‘Herman’ schakelt woningen aan en af naar wens. “Voor Verenigingen van Eigenaren en corporaties is dit ideaal,” vertelt Christiaan Brester. “Geen verplichting voor huurders om deel te nemen in een contract voor tien jaren. Geen gedoe bij wisseling van huurders of leegstand. Geen schimmigheid zoals die ontstaat bij een energiecorporatie met B.T.W. of vennootschapsbelasting.”
Siebe Schootstra is hoofdredacteur van de sites EnergieBusiness.nl,EnergieOverheid.nl enEnergieVastgoed.nl.
Lees ook op Energiebusiness.nl
Dubai bouwt enorme zonnecentrale tegen spotprijs
Falende windmolens: 'APK-keuring windmolens is nodig'
Nieuw energielabel voor je huis is nattevingerwerk
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl